Review lezing Adam Wilber

Op dinsdagavond 23 maart zaten we weer allemaal klaar voor ons beeldscherm – velen met een hapje en een drankje – voor de online lezing van Adam Wilber, ons andermaal gratis aangeboden door de Premium Magic Store. De opkomst was groot want we waren met dik meer dan honderd deelnemers om te genieten van een leuke en leerzame avond.

Ik moet toegeven, ik kende Adam Wilber niet. De man heeft een berg kennis en ervaring door het werken bij Ellusionist en heeft nu ook zijn eigen merk en productenlijn opgezet: Vulpine Creations. Adam Wilber wordt door velen aanzien als één van de meest creatieve bedenkers ter wereld. Dus de verwachtingen waren hooggespannen.

Adam Wilber

Stipt op tijd – na de leuke wachtvideo met aftelklok – werd de aftrap gegeven. Aan dit soort zaken zie je dat de organisatoren hun technologie beheersen en weten wat ze doen. Na een welkomstwoordje door Sven Bosch werd Adam Wilber geïntroduceerd en dat bleek een bijzonder sympathieke kerel die vanuit een coole kamer (met zwevend boek op de kast achter hem) aan zijn lezing begon. Zeer vlot en relaxed ging hij geen enkele vraag uit de weg en pikte hij ook in op elke vraag die hij in de chat zag verschijnen. De lezing duurde dan ook een pak langer dan de aangekondigde 90 minuten want DAN pas was het pas pauze! Maar NIEMAND die hem dat kwalijk nam want het werd een boeiende en leerzame avond.

Enkele blikvangers

Alle effecten uit de doeken doen is onbegonnen werk, maar enkele blikvangers wil ik u toch niet onthouden. Hij begon met drie kaartspellen op tafel waarvan een toeschouwer er één mocht kiezen. Plots nam hij de twee overige op en verfrommelde die tot een klein balletje…en de toon was gezet. Erg verrassend! Dan toonde hij een cool effect waarbij 4 dames uit het spel uit hun respectievelijke hoopjes kaarten verdwenen om mooi samen te komen (à la ‘4 ace assembly’). Het gebruik van de ‘Science Friction’-spray bleek hier de ruggengraat van een mooie methode.

Zijn versie van ring, watch & wallet was ook interessant en bruikbaar. Het verhaal van overvallen te worden en bestolen van geld, horloge en ring is nog steeds erg commercieel en bijzonder magisch wanneer al deze items in een zak worden gestoken, verdwijnen en plots weer op hun plaats zitten. Hij brengt het als een controleactie op de luchthaven maar ongeacht de presentatie, zijn methode was erg bruikbaar en voor weinig geld zelf te realiseren.

Zijn routine met een kokertje, 3 munten en een schijfje kurk was eveneens verrassend en anders dan anders. De munten verwisselden meermaals op magische wijze van plaats met het schijfje kurk in het kokertje. Niet mijn ding, maar wel mooi om te zien en met een stuk van de methode had hij me ook goed liggen.

Meer gave effecten

Heel wat deelnemers waren ook wild enthousiast van zijn versie van de ‘card to impossible location’, iets wat hij binnenkort op de markt gaat brengen. Een plat doosje dat je op zak kan hebben en waar je in ‘noodgevallen’ een verloren gewaande of verdwenen speelkaart in terug kan vinden, zelfs voorzien van een handtekening en netjes in vieren gevouwen. Hij pakte uit met enkele voordelen en pluspunten ten opzichte van bestaande varianten zoals de bekende Kennedy Box.      

Tussendoor ook nog heel wat korte effecten die werden getoond en uitgelegd zoals enkele korte visuele kaartroutines en een bankbiljet dat kwart per kwart veranderde in een ander biljet. Op vraag van één van de aanwezigen over zijn 3D-geprinte cups en balls (hij maakt heel wat props met zo’n printer en bedenkt op die manier een groot deel van zijn effecten) toonde hij ook – in alle exclusiviteit – een video van zijn bekerspel met koffietassen, koffiebonen en vloeistoffen. Kortom, te veel om op te noemen maar voor elk wat wils.

Grandfather’s Spinning Top

Heel wat mensen kenden Adam aanvankelijk enkel van zijn nieuwste release Grandfather’s Spinning Top. Die werd natuurlijk ook gedemonstreerd en uitgelegd. Bij Grandfather’s Spinning Top begin je met het laten zien van een houten staafje en een kroonkurk, die je samenvoegt tot een soort van tol…en die begint zijn eigen leven te leiden. Hij vliegt eerst langzaam boven je hand, dan van hand tot hand, maakt gekke capriolen en op het einde verdwijnt de houten tol midden in de lucht, om terug gevonden te worden in het doosje waarin hij in zat. 

Laat ik eerlijk zijn zoals in al mijn reviews: zijn signature effect heeft hem weliswaar bekend gemaakt, maar kon mij minder imponeren. Ik ben gek op levitaties, maar net zoals bij Steve Fearson’s zwevende sigaret – waarop dit effect gebaseerd is – heb ik niet dat magische levitatie gevoel dat andere zweefeffecten me wel geven. Ook de ‘verdwijning’ was exact wat ik dacht dat het zou zijn en niets voor mij. De talrijke enthousiaste reacties van de deelnemers – waarvan velen het effect al hadden aangeschaft – toonden echter aan dat smaken en meningen verschillen. Vooral het verhaal dat Adam erbij vertelt raakt een gevoelige snaar en daarmee kan je van deze routine iets persoonlijks maken.

The Premium Magic Store gaat een stapje verder!

Een topavond in een notendop…maar de gratis lezing was nog niet alles wat we kregen aangeboden. De Premium Magic Store wil altijd nét nog een stapje verder gaan. Bij de vorige lezing hadden ze een special guest geregeld: Andi Gladwin. Ook dit keer hadden ze iets speciaals in petto voor de deelnemers. 

Ieder van ons kon namelijk enkele dagen na de lezing  een e-mail verwachten van Adam Wilber met daarin ál zijn digitale werk (ter waarde van maar liefst meer dan 100 euro). De spreekwoordelijke kers op de taart, eveneens helemaal gratis! Dus een dikke pluim en dankjewel voor al dit moois in deze toch wel moeilijke en bizarre tijden. Thank you guys, you keep the magic alive!  

Deze review is geschreven door:

Gunther Guinnée
Goochelaar

Wil je meer van zulke mooie reviews lezen? Komt dat even goed uit: Gunther is namelijk de oprichter van de Escamoteur: hét vakblad voor de goochelaar.

www.escamoteur.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.