Zorgt oefening voor perfectie?

Oefening maakt perfectie, of practice makes perfect is een quote die in veel kunst en sport terugkomt, maar klopt de quote wel? Is het echt zo dat oefening zorgt voor perfectie? Of is het zo dat sommige oefening daar wel voor zorgt en andere oefening niet?

In het algemeen om ergens goed in te worden moet je oefenen. Sommige mensen zullen meer talent hebben dan andere mensen, maar oefening verslaat talent elke keer. Als je talent hebt dan zal het betekenen dat je iets sneller kan oppakken en dat je sneller de basis onder de knie krijgt. Dat heeft natuurlijk een gigantisch groot voordeel, echter is het dan ook weer zo dat talent iemand juist in de weg kan staan van perfectie. Juist omdat je het sneller onder de knie krijgt kan het er ook voor zorgen dat wanneer je een plateau bereikt, dat je het dan opgeeft omdat het te moeilijk is. Dan zullen mensen gaan zeggen dat het niet voor hun is, terwijl de persoon die altijd heeft moeten oefenen dit eerder ziet als een uitdaging. Dit is ook de reden waarom Tommy Wonder zij dat zelfs een kleine gepoetste diamant (iemand zonder talent die oefent) vele malen mooier is dan een gigantische diamant met poep er overheen (iemand met talent die niet oefent) (Note, niet de letterlijke quote).

Maar dit geeft nog geen antwoord op de vraag of oefening altijd perfect maakt, het geeft alleen maar antwoord op de vraag of talent uitmaakt, namelijk nee. Het heeft voordelen en nadelen. Maar stel nou dat beide gaan oefenen, dan is zelfs de oefening nog niet altijd gelijk. Iemand zonder talent kan namelijk één jaar oefenen veel verder komen dan iemand met talent die even veel oefent. De kwaliteit van de oefening is belangrijk. Nog belangrijker dan de kwantiteit.

De goochel markt laats ons tegenwoordig geloven dat als wij x,y,z product kopen dat wij hier betere goochelaars van worden. Dit heeft een waarheid, want je leert meer over een specifieke gimmick, manier van denken of techniek. Plus je gaat het waarschijnlijk ook aan mensen laten zien waarmee je je performance skills weer oefent.

Deze producten zijn cool, maar ze zijn echter geen vervanging voor je basis. Een goede basis is gigantisch belangrijk in het goochelen, het zal je bij blijven staan voor de rest van je carrière en vanuit je basis kan je veel verschillende dingen weer makkelijker oppakken, een soort aangeleerd talent.

De persoon die sneller leert heeft waarschijnlijk een beter basis. Dit is dus ook waarom oefening niet perse perfect maakt, wat perfect maakt is perfecte oefening.

In een volgende blog zal ik een aantal boeken delen die iedere goochelaar nodig heeft voor een goede basis.

-Rico

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.