Vragen of advies nodig? Bel ons op 0413 413 023 of mail naar help@premiummagic.nl

NederlandsEnglishFrançaisDeutsch

Is goochelen moeilijk? Lees het hier!

door | aug 24, 2022

Is goochelen moeilijk om te leren?

Leuk dat je op onze website bent geland! Prettig kennis te maken, wij zijn The Premium Magic Store: een goochelwinkel in Noord-Brabant. Als goochelwinkel kunnen wij perfect antwoord geven op de vraag: is goochelen moeilijk?

Goochelen begint natuurlijk als een hobby. Wellicht wil je het bij een leuke hobby houden, maar misschien droom je wel van een carrière als professioneel goochelaar. Hoe dan ook: je zult ergens moeten beginnen. En zijn die eerste stappen lastig om te zetten, of niet? Je zult er hier achter komen.

Hobbies kosten veel tijd

Goochelen is dus ook een hobby. En net als bij andere hobbies dien je er aardig wat tijd in te stoppen, wil je echt iets bereikt hebben. Maar dat is natuurlijk helemaal niet erg! Vergelijk het eens met gitaarspelen: ook een gave hobby, maar het duurt wel even voordat je alle akkoorden kunt maken en om vervolgens snel genoeg te zijn om een liedje te spelen.

Gelukkig is goochelen een stuk makkelijker als gitaarspelen. Bij het goochelen kun je namelijk soms ‘valsspelen’, om het even heel simpel te noemen. En daarmee kun je behoorlijk wat tijd besparen, waardoor goochelen in verhouding een stuk makkelijker is dan bijvoorbeeld gitaarspelen!

Wat moet je kunnen om te goochelen?

De kunst van het goochelen bestaat uit een aantal aspecten waardoor het er zo magisch en mind-blowing uit ziet. We zullen hier even de belangrijkste noemen: afleiding, vingervlugheid en gimmicks.

Maar wat zijn deze dingen? Laten we bij de laatste beginnen: gimmicks. Gimmicks zijn die “valsspelers” waarover we het net al hadden. Gimmicks zijn in het kort uitgelegd voorwerpen (bijvoorbeeld kaarten of dobbelstenen) die op een speciale manier aangepast zijn waardoor jij een truc kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld eens aan een kaart die voor de helft bedrukt is met een Schoppen Koning, maar aan de andere helft staat de Harten Boer. Deze kaart is speciaal ontworpen en is geen standaard kaart! Jouw  kaart kan hierdoor spontaan van face veranderen. Jouw publiek weet niet dat je werkt met een gimmicked card, dus daardoor lijkt het extra magisch. En het scheelt jou heel veel werk! Je hoeft geen switch te maken tussen kaarten, maar de kaart doet het werk voor jou!

Vingervlugheid en afleiding

De andere manier, en dus eigenlijk de “eerlijke manier” is om wel een card-switch te maken. Hierbij verwissel je de kaarten om, maar zonder dat jouw publiek iets doorheeft! Dus dan verwissel je de Schoppen Koning stiekem en vlug om voor de Harten Boer. Dit is een voorbeeld van vingervlugheid. En dit vergt helaas wel wat oefeningen! Met vingervlugheid wordt jouw goochelen veel beter, maar dit is wel moeilijker dan werken met alleen gimmicks.

Maar hoe maak je zo’n switch zonder dat iemand iets doorheeft? Dat doe je door middel van afleiding! Afleiding kan zijn dat je de nadruk op iets legt zodat je publiek daar naar kijkt. Je publiek heeft op dat moment geen ogen gericht op jou, en dat is een perfect moment om iets van vingervlugheid te doen. Je kunt mensen ook afleiden met een verhaal of je presentatie. Het gaat erom dat de toeschouwers op dat moment niet naar jouw handen kijken, anders kunnen ze natuurlijk zien dat je een kaart aan het verwisselen bent!

In het kort…

Samengevat bevat goochelen dus een “makkelijk” maar “valsspelend” aspect, maar aan de andere kant een aspect dat veel oefeningen vereist maar jouw goochelkunsten wel een stuk beter maakt! En dat is eigenlijk maar goed ook: stel je voor dat iedereen super makkelijk alle gave goocheltrucs zou kunnen doen. Dan is de magie er snel vanaf. Goochelen is dus niet moeilijker dan een andere hobby: je moet er gewoon voldoende tijd in willen stoppen.

Onze tip is om te beginnen met wat trucs die gimmicks bevatten: deze zijn wat makkelijker en je kunt goed ontdekken of dat goochelen dé hobby voor jou is of toch niet. Vind je de reacties die je van je ouders, klasgenoten/collega’s of buren krijgt gaaf?  Dan is goochelen echt iets voor jou.. dus hup! Oefenen, oefenen, oefenen dan! 🙂

Hoe kom ik aan die makkelijke trucs?

Heb je nu zin om aan de slag te gaan met goochelen? Dan geven we je graag wat handvaten waarmee je kunt beginnen. En je bent bij ons in goede handen: wij zijn een goochelwinkel die al honderden kinderen, jongeren en volwassenen hebben geholpen met de eerste stappen in goochelen zetten.

Wil je beginnen met een kaarttrucje? Kijk dan eens naar een Svengali deck, een Invisible deck of een Stripper deck. Dit zijn drie perfecte voorbeelden van een gimmicked deck! (Dat doet dus al het werk voor je!)

Wil je juist iets met munten leren, dan kunnen we je Sucker Punch aanraden. Al zeggen we heel eerlijk; munten is wel meteen een stukje lastiger!

Wil je nou echt goed geholpen worden? Dan ben je natuurlijk altijd welkom bij ons in de winkel om eens een kijkje te komen nemen! We helpen je graag!